Nikon DSLR Hata Kodları, Anlamları ve Çözüm Yolları

Fotoğraf ekipmanlarıyla ilgili yeni gelişmeleri veya güncel konu başlıklarını özellik, video, ürün incelemesi, teknik açıklamaları için hazırlanmıştır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Şahin Atar
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 363
Kayıt: 10 Kas 2020 Sal 12:24 am
Konum: Eskişehir
İletişim:

Nikon DSLR Hata Kodları, Anlamları ve Çözüm Yolları

Mesaj gönderen Şahin Atar »

Her geçen gün kaçınılmaz bir şekilde teknoloji hayatımıza daha fazla giriyor. Bu bütünleşmeyle birlikte teknolojik aletleri anlamak onları doğru kullanmak her birinin kendine özgü davranışı içinde kullanıcılar için zaman zaman büyük sıkıntı oluşturabiliyor. DSLR kullanıcıları içinde de durum tabi ki aynen geçerlidir. Her elektronik alette olduğu gibi Nikon DSLR’lar içinde öğrenme ve kullanım sürecinde en doğru yardımcısı en başta kullanım kılavuzları olmalıdır.
Nikon DSLR Hata Kodları, Anlamları ve Çözüm Yolları

Nikon DSLR kameraların kullanımı sırasında karşılaşılabilecek hata kodlarını, bu mesajların ne anlama geldiğini ve nasıl çözebileceğinizi sizler için bir yazıda toplamak istedik. Hata kodlarına ve çözüm yollarına geçmeden önce özellikle belirtmek isteriz ki kameralarınızın düzenli bakımı ve kullanım sırasında göstereceğiniz özen bu hata kodlarıyla karşılaşmamanız için yapabileceğiniz en önemli hassasiyet olmalıdır. Lenslerinizi kullanmadığınız zaman özellikle gövde ile iletişimi sağlayan arka tarafın kapaklarının düzenli takılı tutulması, tozlu ve nemli ortamlarda kullanımı sırasında gösterilecek özen, bu hata mesajlarının büyük kısmı ile karşılaşmamanızı sağlayacaktır. Nikon DSLR ve lenslerinizi mutlaka düzenli olarak temizlemeye özen gösteriniz. Nikon DSLR’ların kullanımı sırasından karşılaşılan hata kodları ve bu hata kodlarının çözüm yollarına bakacak olursak.

“fEE” Hatası ve Çözüm Yolları
Kameranızda fEE hata mesajı yanıp sönüyorsa kullandığınız objektifin Nikon AF-G lens olup olmamasına göre çözüm yolları değişebilmektedir. Bildiğiniz üzere G serisi lenslerde diyafram halkası bulunmamaktadır.
Kullanmakta olduğunuz objektif G serisi değil ise yani üzerinde diyafram halkası var ise ve fEE hata mesajını alıyorsanız. Lens diyafram halkasını minimum diyaframa rakam olarak en yüksek değere ayarlayın. Normalde objektifin üzerinde turuncu işaretlenmiş numaradır (aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi genelde F22).
Sabitledikten sonra diyafram değerini gövde üzerinden değiştirmelisiniz. Lensiniz diyafram halkası aşağıdaki gibi minimum diyaframda olmaz ise fEE hata mesajını alırsınız.
Eğer kullanmakta olduğunuz lensiniz diyafram halkasız olan G serisi bir lens ise bağlantı noktalarında kirlenmeye bağlı olarak da fEE hata mesajı alınabilmektedir. Kirlenme dolayısıyla gövde ile lens arasında iletişim sağlıklı olmamakta ve bu hataya sebep olmaktadır. Lens ve gövdenizin bağlantı noktalarını tüy bırakmayan bir bez ile dikkatlice temizledikten sonra objektifinizi gövdeye yeniden bağlayıp kontrol ediniz.

“f- -” Hatası ve Çözüm Yolları
f– hatası objektifin takılı olmaması anlamına gelmektedir. Bu hata mesajı lens veya gövde bağlantısının plastik olmasından dolayı çok nadiren karşılaşılan gövde ile lensin doğru bir şekilde iletişim kuramamasıdır. Bu hatayı alıyorsanız objektif takılı iken lens çıkarma düğmesine basıp objektifinizi sanki yeni takıyormuş gibi çevirin büyük ihtimalle hata mesajının kaybolduğunu göreceksiniz. Eğer f– hata mesajını almaya devam ediyorsanız fEE hata mesajında da belirtiğimiz gibi lens ve gövdenin bağlantı noktalarını güzelce temizleyin ve objektifinizi yeniden gövdeye yeniden bağlayın.
Bu hata mesajını makro extension tüp taktığınızda veya CPU (Central Processing Unit) olmayan (elektronik chipleri olmayan) lens taktığınızda da alabilirsiniz. Her iki durumda da lens gövdeyle doğru bir şekilde haberleşmediği için ancak makinenizi M (manuel) moda alarak çekim yapabilirsiniz.

“Err” Hatası ve Çözüm Yolları
Öncelikle objektifinizin gövdeye doğru takılıp takılmadığını kontrol edin, hatta söküp yeniden takın.
Hata mesajını almaya devam ediyorsanız lens ile gövdenizin haberleştiği noktaları dikkatlice temiz bir bezle temizleyin ve objektifinizi yeniden gövdeye bağlayıp kontrol ediniz. Rocket Air Blower benzeri bir hava pompası da temizlik esnasından kullanılabilir.
Elinizde başka objektif varsa gövdeye onu bağlayarak hata mesajını alıp almadığınızı kontrol ediniz. Kameranızdan bataryanızı çıkarıp yeniden takmayı deneyin. Objektifinizi çıkarıp makinenizi M (manuel) moduna alın ve çekim yapmaya çalışın. Perde düzgün bir şekilde açılıp kapanıyor mu kontrol edin. Eğer M modunda objektif yokken çekim yapıyor ise sorun muhtemelen objektif ile gövde arasında iletişim probleminden kaynaklanmaktadır. Ancak çekim yapmıyor ise perdenin de herhangi bir şekilde takılı kalmadığına eminseniz makinenizi mutlaka bir servise götürmelisiniz.

“F6, F5, F4, F3, F2, F1, F0” Hatası ve Çözüm Yolları
Bu hata mesajı F”in hemen sol tarafından bir üçgen işaretiyle birlikte F0 (sıfır) ile F6 arasında lensin maksimum diyafram uzaklığına göre bir değer alarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu hata mesajı objektifin yerine takılı olmadığı diğer bir değişle gövdeye kilitlenmediği anlamına gelir. Öncelikle objektifi yerine takarken çıt sesini duyduğunuza ve objektifinizin gövde üzerinde yerine oturduğuna emin olmalısınız. Problem devam ediyor ise lens ve gövdenin birbirleriyle iletişim halinde olduğu noktaları dikkatlice temizleyip lensi yeniden gövdeye bağlayınız. Problemin devam etmesi halinde başka bir lensi gövdenize bağlayarak problemin devam edip etmediğini kontrol ediniz.

“[-E-]” Hatası ve Çözüm Yolları
[-E-] hatası makineniz içinde hafıza kartı yok, takılı değil veya yanlış takılmış anlamına gelmektedir. Hafıza kartının takılı olup olmadığını kontrol edin hata devam ediyor ise başla bir hafıza kartı deneyin. Hala hata almaya devam ediyorsanız kameranızın kart okuyucusunda problem var demektir. Makinenizi en yakın Nikon yetkili servisine götürünüz.

“[CHA / CHR]” Hatası ve Çözüm Yolları
[CHA / CHR] hata mesajları hafıza kartıyla ilgili sorun olduğunu göstermektedir. Bu problem genelikle hafıza kartı içinden fotoğrafları aldıktan sonra formatlama yapmadan (kartı biçimlendirmeden) yeniden kullanmaya başladığınızda karşınıza çıkmaktadır. Hatayı aldığınız zaman hafıza kartınızı bilgisayarınızdan veya kameranızın menüsünden formatlamasını yapabilirsiniz.
Formatlamadan önce kartınızdaki verileri yedeklediğinizden mutlaka emin olun. Çünkü formatlama işleminden sonra kartınızdaki tüm veriler silinecektir. Varsa makinenizin üzerinde bulunan iki adet format düğmesine aynı anda basarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Hatayı almaya devam ediyorsanız kullanmış olduğunuz hafıza kartlarının Nikon tarafından onaylı kartlar olup olmadığını kontrol ediniz. Hata mesajı tüm bu işlemlere rağmen hala gitmesdiyse hafıza kartınız hasar görmüş demektir. Başka bir hafıza kartı alarak deneyebilirsiniz.

“Cd” Hatası ve Çözüm Yolları
Cd hatası bellek kartının yazma korumalı yani kilitli olduğu anlamına gelmektedir. Hafıza kartının koruma tırnağını açık konuma getirip kameranıza yeniden takınız.
Eğer “Cd/[Err]” hatası alıyorsanız. Kullanmış bellek kartının arızalı veya kameranızla kullanacağınız onaylı bir kart olmadığının göstergesidir. Kartınızı formatlayarak yeniden deneyin problem devam ediyor ise Nikon onaylı bir hafıza kartı kullanıp yeniden deneyiniz.

“FuL/0″ Hatası ve Çözüm Yolları
FuL/0 hatası hafıza kartınızda yer kalmadığını göstermektedir. Hafıza kartınız içinden fotoğraf silerek yer açın veya çekim kalitesini düşürerek fotoğrafların daha az yer kaplamasını sağlayın. Yedek kartınız varsa kameranıza yeni hafıza kartını takınız.

Kaynak : http://www.turknikon.com/nikon-dslr-hat ... lari-11540
Saygılarımla...
FotoTiryaki Fotoğraf Paylaşım Sitesi ve Forumu
https://fototiryaki.com
Cevapla