Fotoğraf Terimleri

Fotoğraf terimlerinin açıklamaları yer alacaktır. İleriye dönük bazı terimler ayrıca yeni bir başlık altında detaylı olarak incelenecektir.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Şahin Atar
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 363
Kayıt: 10 Kas 2020 Sal 12:24 am
Konum: Eskişehir
İletişim:

Fotoğraf Terimleri

Mesaj gönderen Şahin Atar »

AÇI : Bir çekim için fotoğraf makinesinin yapıya göre durumu.
AF : (Auto Focus) Objektifin otomatik netleme modu.
ASA : Amerikan Standartlar Birliği tarafından açıklanan, ışığa karşı duyarlı malzemeyi dereecelendirme yöntemi.
ASTİGMATİZM : Objektiflerin yataylarının yada dikeylerini aynı anda netleyememe sorunu.
AŞIRI POZLANDIRMA : Işığa duyarlı fotoğraf malzemesinin (fotoğraf kağıdı, film, sensör) ışığa haddinden fazla tutulması ile oluşan durum.
AYDINLATMA : Konunun üzerine düşen ışık için kullanılan niceliksel terim.
CCD : (Charged Coupled Device) Dijital fotoğraf makineleri için gleiştirilen görüntüyü algılayan mikro diyotlardan oluşan sensör tipi.
DEKLANŞÖR : Örtücünün açılıp kapanmasını sağlayarak fotoğrafın çekilmesini sağlayan düğme.
DİYAFRAM : Işığa karşı duyarlaştırılmış duyarkatın, ne kadar oranda ışık alması gerektiğini kontrol eden objektif üzerindeki sistem.
DİYAFRAM KISMAK : Diyaframın içinden geçen ışığı azaltmak. Sayısal olarak diyaframın rakamlarını büyütmek.
DİYAFRAMI AÇMAK : Diyaframın içinden geçen ışığı çoğaltmak. Sayısal olarak diyaframın rakamlarını küçültmek.
DUYARKAT : Işığa karşı etkili malzemenin sürülü bulunduğu tabaka.
ENSTANTANE : (Örtücü Hızı) Işığa karşı duyarlı malzeme olan film yada sensörün, ne kadar süre ile pozlandırılacağını kontrol eden perde sistemi.
f : Bir objektifin ışık geçirme gücünü gösteren sayı.
FIÇI DİSTORSİYON : Geniş açılarda ortaya çıkan optik sorunlardan biridir. Görüntünün dışa doğru deformasyon yapmasına böylece yatay ve düşeylerin bozulmasına yol açan optik kusur.
FİLM : Objektiften geçen görüntünün kalıcılığının sağlanabilmesi amacıyla, saydam bir taşıyıcı üzerine kaplanmış ışığa duyarlı malzeme.
FİLTRE : Filmlerin üretildikleri renk sıcaklığında kullanılmamasından kaynaklanan renk ve ton hatalarını gidermekte kullanılan saydam veya yarı saydam malzeme.
GAMA : Işığa duyarlı malzemenin karakteristik eğrisi.
GENİŞ AÇI : Filmin boyutuna göre, görüntü alanının köşegeni uzunluğundan daha küçük odak uzaklığına sahip olan objektif.
GREN : Film yapısını oluşturan taneciklerden her biri. bu tanecikler düşük ISO değerindeki filmlerde küçük, yüksek ISO filmlerde veya sıcak banyo edilmiş filmlerde ise iri olur. fotografın genel anlatım gücü ve dilini dramatize eder.
GRİ KART : Fotoğraf makinelerinin pozometrelerinin ayarlandığı, zone sistemdeki 5 no'lu zone isabet eden gri tondan oluşan ve üzerine gelen ışığın %18'ini yansıtan kart.
ISO : ‘International Organization for Standardization’ yani ‘Uluslararası Standartlık Örgütü’nün kısaltmasıdır. Bizim fotoğrafçılık terimlerinden ISO ile kastetmek istediğimizi aslında ‘ISO Speed’dir yani ‘ISO hızı’dır. ISO, optik algılayıcının ışığa duyarlılığını belirtir yani ISO arttırkça optik algılayıcı ışığa karşı daha hassas olacaktır.
IŞIK ÖLÇER : Konudan yansıyan yada konuya direkt olarak gelen ışığın şiddetini ölçen alet.
KAMERA OBSKURA : (Camera Obscura) Ön yüzünde küçük bir delik bulunan karanlık kutu. Fotoğraf makinelerinin ilk tipi.
KARANLIKODA : Her türlü fotografik işlemlerin rahatlıkla yapılabileceği, agrandizör, banyo makineleri, vb. gibi malzemelerin olduğu ışıktan yalıtılmış oda.
KELVIN : Işığın renk sıcaklığını belirli bir matematik sistemle, rakamsal değerlere otutarak kendi adını verdiği sistemi bulan İngiliz fizikçi. (1 Kelvin - 273 santigrat derecedir).
KONTRAST : Kontrast görüntüdeki en parlak bölüm ile en karanlık bölüm arasındaki farka denir veya En açıktan en koyu tona geçinceye kadar bir film ya da fotoğraf kağıdında ara gri tonlarının varlığı ya da yokluğu veya genel anlamda Zıdlık olarak tanımlanabilir.
LEICA : İlk 35 milimetre fotoğraf makinesi tasarımı.
MAGENTA : Tayfsal eşitliğe sahip olmayan morumsu kırmızı renk.
NEGATİF : Flim, cam plaka ve kağıt üzerine orjinalinin parlaklık dizisinin tersine sıralanmış tonları bulunan bir konunun kaydedilmiş görüntüsü.
OBJEKTİF : Görüntüyü film yada sensör üzerine net olarak yansıtan ince ve kalın kenarlı merceklerden oluşan optik sistem.
OBTÜRATÖR : (Örtücü) Işığa karşı duyarlı malzeme olan filmin yada sensörün ne kadar süre ile ışık alacağını kontrol eden fotoğraf makinesi aksamı.
ODAK UZAKLIĞI : Bir objektifin optik yapısının merkezi ile film yüzeyi arasındaki uzaklığın milimetrik olarak tanımı.
PANORAMİK FOTOĞRAF MAKİNESİ : 260 derecelik bir alanı aynı film üzerine kesintisiz olarak pozlandırabilen özel amaçlı fotoğraf makinesi.
PERSPEKTİF : Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine perspektif denir. Perspektif, çizgi perspektifi, renk perspektifi olmak üzere 2’ye ayrılır. Yakın olan cisimler uzaktakinden daha büyük ve ayrıntılı gözükürler. 1- Çizgi Perspektifi : Paralel çizgilerin sonsuzda birleşmesi yani küçülmesidir. 2- Renk Perspektifi : Işık değiştikçe ve cisimler bizden uzaklaştıkça renkleri değişim göstermesine denir.
POLARİZE FİLTRE : Kaynağından çıkan ışık ışınları, herhangi bir engelle karşılaşmadıkları taktirde, birbirine paralel şekilde yollarına devam ederler. Herhangi parlak bir yüzeye çarptıklarında ise yansımalara ve parlamalara neden olurlar. Bundan dolayı fotoğrafta, netsizlikler, parlamalar ve renk doygunsuzlukları ortaya çıkar. Bunu önlemek için kullanılan filtrelere polarize filtre denir.
POLAROID : Edwin Land tarafından 1945 yılında bulunan, anında fotoğraf baskısı elde etmeye yarayan fotoğraf sistemi.
POZOMETRE : Objeden yansıyan ışınların yoğunluğunu ölçerek filmin yada sensörün doğru pozlanmasına yardımcı olan fotoğraf makinesi bünyesindeki ışık ölçer.
RENK SICAKLIĞI : Kelvin cinsinden cisimlerin renk sıcaklığını belirten sayısal sistem.
SENKRONİZASYON : (Eş zamanlama) Bir fotoğraf makinesi ve bir flaşın aynı anda çalışması.
SENSÖR : Dijital fotoğraf makinleerinde görüntüyü algılayan diyotlar ve transistörlerden oluşan ışığa karşı duyarlı elektronik algılayıcı.
TELE OBJEKTİF : Film boyutlarına göre, görüntü alanının köşegeni uzunluğundan, odak uzaklığı fazla olan objektifler.
ZOOM OBJEKTİF : Değişken odak uzaklıklarına ayarlanabilen objektif.
ZONE SİSTEM : Görüntü renklerinin zihinde canlandırma yöntemiyle tonlarını saptayarak, gerek pozlandırma, gerekse yıkama süresi ile oynayarak istenilen tonlara getirmeye sağlayan ve Ansel Adams tarafından bulunan bir karanlıkoda fotoğraf tekniği.
Saygılarımla...
FotoTiryaki Fotoğraf Paylaşım Sitesi ve Forumu
https://fototiryaki.com
Cevapla