Robin Eley'in tablolarını gören fotoğraf sanıyor

Zamanlaması ve tekniğiyle başarılı fotoğrafları paylaşmak için hazırlanmıştır
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Şahin Atar
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 363
Kayıt: 10 Kas 2020 Sal 12:24 am
Konum: Eskişehir
İletişim:

Robin Eley'in tablolarını gören fotoğraf sanıyor

Mesaj gönderen Şahin Atar »

İlk bakışta maharetli bir fotoğrafçının eseri gibi görünen bu karelere biraz daha yakından bakınca gerçek anlaşılıyor: Bunlar Avustralyalı ünlü ressam Robin Eley’in ellerinden çıkma, aşırı gerçekçi yağlıboya tablolar.
Resim

Resim
Eley’in koleksiyonundaki her tabloda naylona sarılmış çıplak bir insan resmediliyor. 1978 doğumlu ressam her kat yerine, her yansımaya, naylonla etin arasındaki renk ve ton farklılıklarına aşırı özen göstererek fotoğraftan daha gerçekçi tablolar oluşturuyor.

Resim
Elbette Eley’in bu tabloları yapması saatlerini hatta günlerini alıyor. Genç sanatçı tek bir tablo için beş hafta boyunca haftada 90 saat çalıştığını ifade ediyor.

Resim
Eley, İngiltere’nin başkenti Londra’da doğmuş ancak üç yaşından itibaren Avustralya’da yaşamış. Londra ve New York’ta açtığı sergilerle sanat dünyasında büyük beğeni toplayan Eley, memleketinde çok önemli bir ödül olan Doug Moran Ulusal Portre Yarışması’nda ikincilik ve mansiyon ödülleri almış.

Resim
İşe reklam illüstrasyonlarıyla başlayıp portre ressamlığına geçiş yapan Eley’in tablolarında vurguladığı en önemli temalardan biri yalnız bırakılma.

Resim
Eley, “Bu resimleri yapmadan önce ne anlatmak istediğimi sorguluyordum. Kendi kendime verdiğim yanıtlardan biri yalnız bırakılma oldu. Ben ikisi de yabancı ülkelerden gelen bir anne ile babanın çocuğuyum. Annem Çinli. Londra’ya taşındıktan sonra arkadaşları ve ailesinden kopmuş. Babam ise Adelaidelı” diyor.

Resim
Modern toplumda yalnız bırakılmanın o zamanlardakinden çok farklı olduğunu da vurgulayan Eley, “O kadar bağlıyız ki birbirimize bağlanmak istemiyoruz. Modern toplumda yalnız bırakılma denen şey aslında büyük bir keyifle benimsediğimiz teknoloji” diye konuşuyor.

Resim
Herkesin Facebook’ta olduğunu ve birbirinin ne yaptığını sürekli olarak takip ettiğini hatırlatan Eley, “O yüzden birbirimize ‘Nasılsın’ diye bile sormuyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Resim
Eley’e göre selofan da bu durumu anlatmak için çok uygun bir metafor: “İçinde ne olduğunu görebiliyorsunuz ama dokunamıyorsunuz. Nitelik niceliğe üstün geliyor. Bir gülümsemenin yerini ‘beğen’ tuşu alıyor ve arkadaş sayısının artması o arkadaşlarla kurulan iletişimlerden daha önemli oluyor.”

Resim

Resim

Resim

Kaynak : http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/galer ... d=4369&p=1
Saygılarımla...
FotoTiryaki Fotoğraf Paylaşım Sitesi ve Forumu
https://fototiryaki.com
Cevapla